Muiterij op de Sigli 2

N.a.v. een gesprek tussen Theo Pondaag en Paul Meulman op de Witte Zwaan, zaterdag 12 oktober 2013 (Kumpulan Kring Noord-Oost) over de muiterij op de Sigli in 1966, bleek 6 jaar eerder iets dergelijks(!!) had plaats gevonden.

Paul vertelt:
Ik heb met verbazing het verhaal van Sytze Adema over de muiterij op de Sigli gelezen. De man ken ik zelf niet, maar blijkbaar heeft hij in 1966 een muiterij meegemaakt zelfs met het afvuren van schoten en het bestormen van de brug. Waar ik over sprak heeft plaats gevonden op 12 december 1960, dus 6 jaar eerder in Brisbane.
Hierbij ging het om een gevecht op de kade tussen de officieren van de Sigli en de dekdienst en civieledienst plus bemanningsleden van de Van Cloon. De aanleiding van het gevecht was het terugzetten in rang van twee quatermasters door Eug van Luyk.
De diepere oorzaak van de animositeit weet ik niet.

Als 18-jarige leerling die net uit de binnenlanden van Friesland kwam had ik daar ook geen interesse in, het was tenslotte al spannend genoeg. Wat ik wel bijzonder vind, is dat op hetzelfde schip en ook in Australie een gevecht heeft plaats gevonden tussen officieren en bemanningsleden van de Sigli. De kans hierop is waarschijnlijk kleiner dan de Jackpot 2 keer winnen in de Staatsloterij.

Bijgaand stuur ik je een verslag van de Hwtk. Woutering dat ondertekend is door alle officieren, die overgeplaatst werden naar de Sinabang, een bedankbrief van het hoofdkantoor, een verklaring van het hoofdkantoor waarin ze uitleggen waarom de officieren overgeplaatst werden en niet de bemanningsleden en nog een artikel uit een australisch dagblad.