Expositie Echt en/of Kunst in het IJmuider Zee- en Havenmuseum

Havenkade 55,
1973 AK IJmuiden
Telefoon 0255-538007
www.zeehavenmuseum.nl

IJmuiden, februari 2016

´Echt en/of Kunst´ een fascinerende tentoonstelling met werken van twee bijzondere kunstenaars waarbij echt overloopt in kunst en kunst in echt. Te bezichtigen in het IJmuider Zee- en Havenmuseum van 13 februari tot en met 7 augustus 2016.

Ondanks dat de twee kunstenaars, Nico Peeters en Henk van der Ven, met verschillende technieken werken, komen zij naadloos samen tijdens de expositie `Echt en/of Kunst´. Wat hen verbindt is de magische realiteit die zij ieder op eigen wijze weergeven. De zeer gedetailleerde olieverfschilderijen van Nico Peeters en de al evenzo zeer gedetailleerde scheepsmodellen van Henk van der Ven laten ogen en zintuigen werken: is het echt of is het kunst?

De opening van deze expositie is op vrijdag 12 februari jl. verricht door Roger Dancy, wiens vader Kenneth Dancy, stuurman van de Engelse sleepboot Turmoil, in januari 1952 tijdens zwaar weer oversprong naar de zwaar slagzijmakende Flying Enterprise en daar kapitein Carlson ruim een week aan boord heeft bijgestaan. De wereld hield haar adem in. De Flying Enterprise is uiteindelijk op 10 januari 1952 losgebroken van de sleepboot en in het Engelse Kanaal gezonken. Henk van der Ven heeft deze slagzijmakende Flying Enterprise tot in detail nagemaakt, omringd door woeste zee. Dit model en vier andere minuscuul uitgewerkte maritieme werken van Van der Ven zijn te bezichtigen op deze expositie. Kunstschilder Nico Peeters vult dit prachtig aan met zijn maritieme olieverfschilderijen die elk detail zo weergeven, dat je je afvraagt waar de ´foto´ genomen is. Van Nico Peeters worden 23 schilderijen tentoongesteld.

Nico Peeters, een in Culemborg wonende kunstschilder, weet techniek en schoonheid te verenigen op het schilderdoek. Kijkend naar zijn werken ziet men al snel dat hij geïnteresseerd is in alle vormen van modaliteit als: luchtvaart, zeevaart en railvervoer. De schilderijen die hij maakt zijn een lust voor het oog en tot in de kleinste details geperfectioneerd. Peeters ontwikkelde al op jonge leeftijd zijn passie voor de luchtvaart, omdat zijn vader werkzaam was op Schiphol. De voorliefde voor de scheepvaart ontwikkelde hij tijdens zijn opleidingen en tijdens zijn werkzaamheden bij o.a. rederij Vroon te Breskens.

Henk van der Ven weet perfectie tot in het kleinste detail in zijn maritieme kunst uit te voeren. Zodra je een niet alledaags kunstwerk van de in België woonachtige kunstenaar ziet, word je als bezoeker het kunstwerk ingezogen en kun je het moeilijk loslaten. Je wordt totaal geobsedeerd door de dynamische weergaves van de werkelijkheid op schaal. Henk van der Ven heeft van 1957 t/m 1977 als stuurman op de grote handelsvaart gevaren. Hij begon zijn nautische carrière bij de Verenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij (VNS), en voer later op o.a. Amerikaanse bulkcarriers. Zijn maritieme opleidingen heeft hij gevolgd aan de Visserijschool/Hogere Zeevaartschool in Scheveningen.

Het museum is geopend op de woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens de schoolvakanties Noord is het museum alle middagen te bezoeken, met uitzondering van de maandag. Voor de actuele openingstijden kunt u terecht op de website van het museum. www.zeehavenmuseum.nl