Herdenking Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg 4 mei 2015


"Mensen zijn niet geschapen voor oorlog. Mensen zijn geschapen voor vrede." Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in zijn herdenkingstoespraak bij het Koopvaardijmonument in Rotterdam

In Rotterdam en Den Haag zijn maandagmorgen 4 mei, opvarenden van de koopvaardij herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen. Dat gebeurde bij koopvaardijmonument De Boeg aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam en in de hal van de voormalige Tweede Kamer bij het nationaal monument Erelijst van Gevallenen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb hield een toespraak waarin hij de verschillende verschijningsvormen van het menselijk leed benoemde. 'Dat onze koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog zware offers heeft gebracht, is lange tijd onderbelicht gebleven. Maar hier gedenken we ieder jaar dat meer dan 3500 burgeropvarenden het leven lieten bij de ondergang van bijna vijfhonderd Nederlandse koopvaardijschepen tijdens de Tweede Wereldoorlog', aldus Aboutaleb. De schepen werden gebruikt voor het vervoeren van troepen en materiaal. Onderweg werden ze regelmatig bestookt door vijandelijke onderzeeërs en vliegtuigen. Daarbij ging bijna de helft van de ongeveer 850 schepen verloren.
Den Haag Bij het nationaal monument Erelijst van Gevallenen legden Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol een krans. In de toespraak van Van Miltenburg ging zij specifiek in op de cruciale rol die de koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog speelde. Na de kranslegging door beide Kamervoorzitters legde minister-president Mark Rutte een krans namens de Raad van Ministers.

Bron ANP en Dichtbij.nl / foto Pieter van den Hoek

Herdenken doe je samen

Ook dit jaar werd door leden van de Vereniging van Oud-Employé’s der Koninklijke Paketvaart-Maatschappij en Vereniging van Oud Personeel der Koninklijke Java-China-Paketvaart-Lijnen N.V. een krans gelegd.


Foto Bart Hoogveld / fotograaf

Voor de KPM waren dat de dames J. de Feyter en J.C .Frankhuijzen-Sierevogel (midden) en dhr. H.van Kapel (rechts) namens de KJCPL

Op 1 maart 1942 vertrekt het KPM schip ss “le Maire” vanuit de haven van Tjilatjap voor een reis naar Bunbury, Western Australië. Aan boord is de 3e scheepswerktuigkundige F.J. Sierevogel, vader van mevr. Frankhuijzen-Sierevogel. Na haar vertrek is nooit meer iets van de “le Maire” en zijn opvarende vernomen. Moeder en dochter Sierevogel verbleven in die tijd tot na de capitulatie in een Jappenkamp.

Ook op 15 augustus herdenken wij bij de monumenten van de KPM en JCJL te Egmond aan Zee de 477 KPM en 29 JCJL collega’s die in de 2e wereld oorlog zijn omgekomen. Zie ook gedenkteken onder herdenkingen op de website.

Onze speciale dank gaat uit naar fotograaf Bart Hoogveld die ons deze mooie foto ter beschikking stelde.

Pieter van den Hoek
secretaris